Gilles Deleuze
D'abelles, orquídies i nòmades.
per Mónica Aubán
Nascut a parís l’any 1925, la vida i el pensament de Gilles Deleuze estigueren profundament lligats als esdeveniments sociopolítics que van marcar la història europea al segle xx. Entre 1944 i 1948 Deleuze estudià filosofia a la universitat de la Sorbona i la seva carrera va estar sempre molt vinculada amb la docència. La implicació activa en les revoltes estudiantils de maig del ‘68 suposaren un punt significatiu en la seva activitat filosòfica: d’una banda, les crítiques als sistemes del capitalisme i la societat de consum trobaren un lloc per a la reflexió col·lectiva i no només teòrica; i, d’altra banda, l’encontre –tant intel·lectual com amistós– amb Félix Guattari obrí noves línies d’investigació, l’exploració de les quals va significar la instauració d’un espai filòsofic propi, en el que l’acte de pensar serà entès com exercici de creació.
Així, l’obra de Gilles Deleuze es divideix en dues parts. Una primera etapa formativa en la que es dedica a llegir, amb un estil personalíssim, a filòsofs consagrats com ara Spinoza, Leibniz, Nietzsche, Kant o Bergson i una segona part, més madura, on, tot i mantenint les seves referències anteriors, el pensament de Deleuze es desenvolupa de manera autònoma.
És en aquesta segona etapa on trobarem les abelles, les orquídies i els nòmades. La voluntat creativa que acompanya el treball teòric de Deleuze li porta a la recerca d’unes figuracions –com ara, la nòmada– que possibilitin noves formes de pensament. En el marc d’aquesta recerca, les anomenades representacions minoritàries adquireixen un paper protagonista. La posició perifèrica i descentrada de les minories respecte els sistemes dominants permet la realització de formes d’organització cultural, política, social i espacial, alternatives i amb capacitat de desestabilitzar les bases estables. Amb el seu llenguatge provocador, deleuze ens convida a mirar la realitat des d’una altra perspectiva.
Fotografia que apareix al capítol “Tratado de nomadologia” al llibre Mil Mesetas. Capitalismo y esquizofrenia. (p.414).
Il·lustració realitzada per Marc Ngui per “Introducción. Rizoma”. (Font: http://www.bumblenut.com/)
Il·lustració que apareix al capítol “Introducción. Rizoma” al llibre Mil mesetas. Capitalismo y esquizofrenia (p.9).
Bibliografia
- Deleuze, gilles; félix guattari [1976, (2010)]. Rizoma: introducción. Valencia: pre-textos.
- Deleuze, gilles; félix guattari [1980, (2012)]. Mil mesetas. Capitalismo y esquizofrenia. Valencia: pre-textos.
- Deleuze, gilles; félix guattari [1991, (2013)]. ¿qué es la filosofía? Barcelona: anagrama.
- Dosse, françois (2009). Gilles deleuze y félix guattari. Biografía cruzada. Buenos aires: fondo de cultura económica.
- Parr, adrian [ed.] (2010). The deleuze dictionary. Edinburgh: edinburgh university press.